Izdavaštvo

Slobodno, dobro.

Novosadski kulturno-obrazovni krug objavljuje književne i stručne publikacije sa fokusom na pojedinca. Jedan od ciljeva izdavaštva udruženja je da demistifikuje izdavačku delatnost i da omogući kvalitetnim autorima da se približe publici na način koji je i njima i publici blizak. Zatvoreni čitalački i izdavački krugovi to ne omogućavaju, i naš cilj je da promovišemo slobodno izdavaštvo.

Sva naša izdanja dostupna su u knjižarama "Laguna" i "Zenit":

Knjižara "Zenit"
Novi Sad, Njegoševa 24

Sve knjižare "Delfi" i "Laguna"

Algoritam

Stiže nam uzbudljivo i napeto detektivsko štivo, roman "Algoritam" Časlava Gospodarskog.

"U, Promena, Veliko, Malo, Krug. To su bile reči posle prevoda. Za to vreme Boža se vratio sa nekoliko Rubikovih kockica i krenuo da ih slaže po bojama sa tragova koje su imali. Usput je pokušavao da nauči svog kolegu algoritmu za slaganje iste.

Ova vrsta, tj obična Rubikova kocka, ima preko tri milijarde različitih položaja u kojem kockice mogu da budu unutar kocke. Da bi je rešio, potreban ti je određeni algoritam, u zavisnosti od toga kako si je, da kažem, izmešao. I ako ne znaš pravi algoritam, praktično ju je nemoguće rešiti."

Fasada normalnosti

Na neverovatno pitak način čitaoci se uvode u svet razumevanja manipulacije, koja je prva i osnovna karakteristika psihopatske strukture ličnosti. Pomaže nam da razumemo na koje sve načine možemo biti uvučeni u igru koja u prvi mah uvek deluje primamljivo i pruža nam baš ono što nam nedostaje u tom trenutku. Mnoštvo primera iz realnog života približava nam ko su žrtve i koliko lako svi mi možemo doći u tu poziciju. Dobro poznavanje patologije koja se krije iza “fasade normalnosti” pomaže nam da je pre svega prepoznamo, a onda i zaštitimo sebe u različitim životnim sferama. Čitanjem ove knjige dobijamo spoznaju o fenomenu psihopatije sa kojim se većina susretne nekada u životu. Znanje i svesnost su naša najjača snaga i moć.

Jelisijum

"Jelisijum: rondo" Živojina Petrovića sveža je i intelektualno intrigantna proza u stilistički zavodljivom ruhu i svakako zaslužuje pažnju znatiželjnih i ambicioznih čitalaca.

Погледајте ову занимљиву збирку одабраних дечјих радова послатих на конкурс у оквиру пројекта "Литерарна ризница" који је реализован уз подршку Управе за културу града Новог Сада.

У овој антологији ваљевске поезије, приређивач доноси избор из поезије ваљевских песника. Он у уводном есеју каже: "Одавно сам наслућивао како је Ваљево песнички град. Рад на антологији потврдио је моје наслуте."


Velika priča Lene Kost prikazuje svakodnevicu grupe prijatelja, otkrivajući nam pravu, gotovo idealizovanu ljudsku prirodu i izgrađene harmonične odnose. Ova priča nam pokazuje lice života, okupano i čisto, budeći u nama najtananije emocije. Stiče se utisak da je autorka želela da pokaže kako zapravo život treba da izgleda.

Knjiga se sastoji od deset eseja koji su izlagani na raznim manifestacijama koje se tiču dobrobiti životinja, zdrave ishrane i duhovnog razvoja čoveka. Svojom sadržinom upućuju na ove teme, dajući detaljan prikaz o tretmanu životinja u industrijama mleka, mesa i jaja, o štetnosti mesne ishrane na ljudski organizam i njegovim posledicama na ekosistem.

Knjiga "Zatvoreni" Vladimira Petrovića dolazi u pravom trenutku, kada virus parališe ceo svet, u momentima u kojima mnogi pokušavaju da smisle kako da pobede u ovoj bici. Autor pokušava da nam objasni kako je do ovoga došlo, postavljajući pri tom pitanja u vezi sa aktuelnom epidemijom koja se nameću svakom mislećem čoveku. Rešenje koje pisac nudi uvek je dobro, bolje od svake moguće revolucije.

Ljubav za vekove Dragana Dežarova je zbirka ljubavne poezije koja se sastoji od sedamdeset i dve pesme i svaka od njih posvećena je ženi. Pozicije iz kojih peva lirski subjekat su različite, ali najčešće je reč o ljubavnoj patnji, preprekama koje stoje na putu ostvarenja sreće, no tu su i pesme koje govore o ljubavnim zanosima, strasti, trenucima koji se pamte.

Zbirka Bundolo Milana Bjelice unosi u srpsku književnost dašak svežine, drugačiji pogled na poeziju, obilje interesantnih perspektiva odraženih u intelektualnim i modernim pesmama, napisanim u duhu vremena u kom pokušavamo da živimo.

U ediciji "Nauka o književnosti" stiže nam knjiga eseja iz pera književne kritike - "Duboko u nama" autora Marije Bjelica. Po rečima recenzenta, "autorka se, u formi svojevrsnog dnevnika čitanja i bez dovoljne vremenske distance, posvetila afirmaciji i vrednovanju nedavno objavljenih izdanja, koja tek čekaju da budu primećena, a potom i tumačena i podvrgnuta sudu književne javnosti".

Nova zanimljiva knjiga poezije u izdanju Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga "Kosmičko tkanje (zaveštanje Iskri neugasloj)" je dostupna za poručivanje!

Knjiga u izdanju Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga "U smiraj buđenja" naše sugrađanke, Ivane Radujkov, ugledala je svetlost dana!