Izdavaštvo

Slobodno, dobro.

Pored obrazovanja, bavimo se i izdavačkom delatnošću od 2020. godine, sa fokusom na kvalitet i slobodno izdavaštvo, a jedan od ciljeva je omogućiti autorima da se približe publici i budu pročitani.

Do sada smo objavili preko trideset knjiga različitih žanrova - od dečje i omladinske književnosti, preko romana, zbornika, popularne psihologije, do stručnih publikacija i priručnika.

Česti smo gosti na Novosadskom sajmu knjiga, a naše izdanje "Suve senke rastu'' Dejana Bogojevića, nagrađeno je prestižnom nagradom "Milan Rakić'' za najbolju knjigu poezije u 2022. godini.

Sva naša izdanja možete poručiti putem našeg sajta.

Sva naša izdanja dostupna su u knjižarama "Laguna" i "Zenit"

Knjižara "Zenit"
Novi Sad, Njegoševa 24

Sve knjižare "Delfi" i "Laguna"

Od tame do svetlosti

Roman Od tame do svetlosti, napisan po istinitoj priči i prati život maloletnog delikventa, počevši od života na ulici punog nasilja, preko čuvenog VP doma u Kruševcu, pa sve do evropskih kriminalnih puteva. 

Došavši u ćorsokak nemorala, bede svingerskih barova, heroina i nemačkih zatvora, junak sticajem okolnosti dospeva u jednu beogradsku crkvu...

Autor nastoji da životno iskustvo pretvori u niz moralnih saveta namenjenih prvenstveno mladima, ali svima ostalima.

Ruže počinju da cvatu

Autorka Slađana Anđelić donosi nam zanimljivo, dirljivo i emotivno štivo pod nazivom "Ruže počinju da cvatu". Kniga je ispovednog karaktera koja prati život i priključenija mlade žene, sve dileme, sazrevanje, dobre i manje dobre dane. 

Ponovo rođeni

Pred nama je uzbudljiva knjiga iz pera Svetlane Vukajlije napisana iz više perspektiva. Ovaj način pripovedanja nam omogućava da vidimo šta se dešava iza scene, u junacima, daje inam priliku da složimo sve kockice i dobijamo celokupnu sliku. Kao što naslućujemo iz naslova, u pitanju je ljubavna priča koja će nas ugrejati u ovim hladnim danima šaljući poruku da je sve moguće. Sreću nalazimo na najočiglednijim mestima, i često je na korak od nas. Samo je potrebno uočiti znakove.

Život je let, a ne pad

Treću godinu za redom Novosadski kulturno – obrazovni krug organizuje književni konkurs "Literarna riznica.’’ Ove godine tema je bila Život je let, a ne pad, i u Zborniku se, pored nagrađenih radova, nalaze i svi radovi prispeli na konkurs.

Reaktualizacija vizantijskih pesničkih oblika u srpskoj poeziji 20. veka

U knjizi Reaktualizacija vizantijskih pesničkih oblika u srpskoj poeziji 20. veka dr Marija Bjelica sagledala je više različitih naučnih oblasti, od srednjovekovne književnosti, savremene srpske književnosti, tačnije savremene poezije, opervažujući ove dve udaljene poetike književnoteorijskom poveznicom koja se tiče postupka oblikovanja. Dosledno sprovođenje povezanosti ovih oblasti kroz čitavu knjigu omogućilo je autorki da identifikuje, prouči i stavi u naporedni odnos pesničke postupke koji rasvetljavaju i pitanje odnosa prema tradiciji. Pitanje utvrđenih poetskih formi, što čini osnovno polje istraživanja, prošireno je temeljnom analizom poetičkih pretpostavki kako srednjeg veka, savremenog pesništva, tako i zasebnim poetikama autora koji su oživljavali nekadašnje oblikovanje u modernoj poeziji svedočeći o neophodnosti spone modernog i tradicionalnog, kao i o kontinuitetu srpske književnosti.

Priručnik iz srpskog jezika i književnosti za polaganje male mature

Priručnik iz srpskog jezika i književnosti za pripremu male mature namenjen je pripremi za maturski ispit i sastoji se iz tri veće celine organizovane prema različitim nivoima znanja (od osnovnog do naprednog). Načinjen je u skladu sa planovima i programima za osnovnu školu i sadrži jasne, precizne i konkretne informacije neophodne za savladavanje gradiva potrebnog za polaganje maturskog ispita. Primeri su reprezentativni prema svim metodičkim principima (frekventnosti, preciznosti, objektivnosti, ekonomičnosti i estetičnosti). Gradivo obuhvaćeno ovim priručnikom u skladu je i sa segmentima predstavljanja (i teorijskim i praktičnim, kroz primere). Raznolikost primera učenicima pruža mogućnost da lakše usvoje i kompleksnije gramatičke, pravopisne i književnoteorijske pojmove i definicije.

Priručnik iz matematike za polaganje male mature

Priručnik iz matematike za polaganje male mature je ispunio svoju osnovnu svrhu, da na adekvatan način obradi materiju potrebnu za pripremu učenika za uspešno polaganje prijemnog ispita iz matematike za upis u srednju školu. Autor je sebi dodatno postavio (i pritom ispunio) nimalo lak zadatak da materiju na zanimljiv način približi učenicima i navede ih da o matematici ne razmišljaju puko mehanički kroz standardizovane obrasce rešavanja zadataka – već i da uoče primenljivost predstavljenih matematičkih formulacija na situacije sa kojima se mogu sresti u životu, i steknu osećaj povezanosti različitih oblasti kako u okviru matematike tako i njene bliske veze sa drugim naukama.

Priručnik iz hemije za polaganje male mature

Priručnik iz hemije za polaganje male mature sadrži celokupno gradivo sedmog i osmog razreda, detaljno i sistematično objašnjeno, kao i veliki broj slika i ilustracija. Priručnik je napisan jednostavnim i preciznim jezikom što umnogome olakšava proces učenja i razumevanja hemije.

Priručnik iz fizike za polaganje male mature

Priručnik iz fizike za polaganje male mature rezultat je višegodišnjeg rada sa učenicima osnovnoškolskog uzrasta i u njemu su obrađene sve jedinice potrebne za polaganje male mature. Posebna pažnja je posvećena složenijem gradivu, te u cilju lakšeg učenja, priručnik sadrži mnoštvo primera, grafika i tabela.

Priručnik iz istorije za polaganje male mature

Priručnik iz istorije za polaganje male mature je u skladu sa važećim nastavnim planom i programom, te odgovarajućim udžbenicima istorije koje je odobrilo nadležno Ministarstvo. Stil je jasan i precizan, rečenice takođe jednostavne, smislene, a podaci izneti u Priručniku su tačni i provereni. Priručnik je od značajne koristi učenicima pri spremanju male mature, ali isto tako može biti i pomoć u nastavi istorije.

Priručnik iz biologije za polaganje male mature

Prednost korišćenja ovog priručnika za pripremu male mature je u odmerenom obimu nastavnog gradiva koje učenici treba da usvoje, bez suvišnih podataka, i što je po sadržaju, strukturi i jezičkom stilu primeren učenicima kojima je namenjen. Autorka je u priručniku ponudila reprezentativan broj ilustracija koje doprinose potpunijem razumevanju gradiva. Priručnik je napisan koncizno i razumljivo, a vizuelno veoma pregledan. S obzirom na to publikacija ovog tipa u Republici Srbiji ne postoji, ovaj priručnik predstavlja nesumnjiv doprinos kako za učenike osnovne škole, tako i za profesore biologije koji pripremaju učenike za polaganje kombinovanog testa na završnom ispitu u osnovnoj školi.

Priručnik iz geografije za polaganje male mature

Priručnik za polaganje male mature iz geografije obuhvata sve najvažnije podatke u okviru nastavnih tema koje se obrađuju. Zasnovan je na savremenim naučnim i stručnim dostignućima iz oblasti kojoj pripada i obuhvata celokupan sadržaj nastavnog programa predmeta za koji je namenjen. U okviru svake celine u vidu jednog pasusa date su osnovne informacije o datoj temi, a kod pojedinih i primeri radnih zadataka raspoređeni prema nivoima obrazovnih standarda.

Vatra u srcu

Voleti i biti voljen, to su zakoni prirode i ljubavi. Opšta ljubav se rađa u pojedincima, zbog nje se u naša srca nastanjuju osmeh i suza, jednako. A šta je ljubav za pesnika Ljubišu Vojinovića? U samom naslovu ove knjige on je dao odgovor: Vatra u srcu. Ona je i more nade, sticanje želja i njihovo ostvarenje. Ljubiša Vojinović Majstorovski je svoje pesme ispisivao prateći trenutna osećanja (poput Pauna Petronijevića) koja su bila inicijalni povod pevanja, o čemu svedoče datumi nastanka. Poetička lunarnost u poeziji Ljubiše Vojinovića je nada u očekivano.

Mesto prijatelja u mom životu

U okviru projekta Literarna riznica koji je podržala Uprava za kulturu Grada Novog Sada, Novosadski kulturno-obrazovni krug je u novembru 2021.godine raspisao konkurs za najbolje dečije radove na temu Mesto prijatelja u mom životu. Ovaj zbornik je nastao kao rezultat tog projekta i u njemu se nalaze dečiji radovi koji su prispeli na konkurs.

Orlandova bura

Orlandova bura Živojina Petrovića je delo koje se oslanja na pikarsku književnost i uspešno spaja tradicionalno i moderno književno nasleđe. Čitajući ga ne uspevamo da ostanemo imuni na (anti)junake njegovih novela. Sve nedaće sa kojima se oni nose čitalac duboko proživljava, stalno povlačeći paralelu oni – ja, otkrivajući pri tom zaboravljene slojeve svog unutrašnjeg bića. 

Suve senke rastu

U nijansama svetlog i tamnog napisana je nova knjiga pesama Dejana Bogojevića. U njoj se, čini se kao nikada pre, pesnikovo ja heterotopijski raspršilo i simultano obitava u prošlosti, sadašnjosti i tek prosenčenoj budućnosti. U različitim vremenima pesnik iznova sagledava i dodatno učvršćuje potporne stubove na kojima njegovo pesništvo stoji. „Oluja sve briše” – piše Bogojević, „sad počinjemo od početka” i u tom stihu mogu se naći coordinate najnovijeg Bogojevićevog pevanja.

Leomen

Zbirka kratkih priča Leomen ima potpuno jedinstven koncept u srpskoj književnosti. Pisana je u koautorstvu Sofije Fimić, ličnog pratioca i dečaka, Lava Nikolića tokom 2021. godine, za vreme vežbanja čitanja i pisanja. Ova vežbanja su podstakla kreativnost, te su se časovi pretvorili u kurs kreativnog pisanja, čiji plod držimo u rukama – Leomena. Zbirka se sastoji od 46 kratkih priča koje nose nazive različitih životinja, dok su posredi dogodovštine superheroja Leomena. Namenjena je za niže razrede osnovne škole. Zbirka ima posebnu dimenziju, jer je prvo delo koje možemo odrediti kao inkluzivnu književnost. 

Pogađalica

Slikovnica „Pogađalica” je knjiga o životinjama namenjena deci uzrasta od 3 godine. Autor je Tijana Pavlović. Sastoji se od kreativno napisanih stihova koji završavaju zagonetkom. 

Algoritam

Stiže nam uzbudljivo i napeto detektivsko štivo, roman "Algoritam" Časlava Gospodarskog.

"U, Promena, Veliko, Malo, Krug. To su bile reči posle prevoda. Za to vreme Boža se vratio sa nekoliko Rubikovih kockica i krenuo da ih slaže po bojama sa tragova koje su imali. Usput je pokušavao da nauči svog kolegu algoritmu za slaganje iste.

Ova vrsta, tj obična Rubikova kocka, ima preko tri milijarde različitih položaja u kojem kockice mogu da budu unutar kocke. Da bi je rešio, potreban ti je određeni algoritam, u zavisnosti od toga kako si je, da kažem, izmešao. I ako ne znaš pravi algoritam, praktično ju je nemoguće rešiti."

Fasada normalnosti

Na neverovatno pitak način čitaoci se uvode u svet razumevanja manipulacije, koja je prva i osnovna karakteristika psihopatske strukture ličnosti. Pomaže nam da razumemo na koje sve načine možemo biti uvučeni u igru koja u prvi mah uvek deluje primamljivo i pruža nam baš ono što nam nedostaje u tom trenutku. Mnoštvo primera iz realnog života približava nam ko su žrtve i koliko lako svi mi možemo doći u tu poziciju. Dobro poznavanje patologije koja se krije iza “fasade normalnosti” pomaže nam da je pre svega prepoznamo, a onda i zaštitimo sebe u različitim životnim sferama. Čitanjem ove knjige dobijamo spoznaju o fenomenu psihopatije sa kojim se većina susretne nekada u životu. Znanje i svesnost su naša najjača snaga i moć.

Jelisijum

"Jelisijum: rondo" Živojina Petrovića sveža je i intelektualno intrigantna proza u stilistički zavodljivom ruhu i svakako zaslužuje pažnju znatiželjnih i ambicioznih čitalaca.

Погледајте ову занимљиву збирку одабраних дечјих радова послатих на конкурс у оквиру пројекта "Литерарна ризница" који је реализован уз подршку Управе за културу града Новог Сада.

У овој антологији ваљевске поезије, приређивач доноси избор из поезије ваљевских песника. Он у уводном есеју каже: "Одавно сам наслућивао како је Ваљево песнички град. Рад на антологији потврдио је моје наслуте."


Velika priča Lene Kost prikazuje svakodnevicu grupe prijatelja, otkrivajući nam pravu, gotovo idealizovanu ljudsku prirodu i izgrađene harmonične odnose. Ova priča nam pokazuje lice života, okupano i čisto, budeći u nama najtananije emocije. Stiče se utisak da je autorka želela da pokaže kako zapravo život treba da izgleda.

Knjiga se sastoji od deset eseja koji su izlagani na raznim manifestacijama koje se tiču dobrobiti životinja, zdrave ishrane i duhovnog razvoja čoveka. Svojom sadržinom upućuju na ove teme, dajući detaljan prikaz o tretmanu životinja u industrijama mleka, mesa i jaja, o štetnosti mesne ishrane na ljudski organizam i njegovim posledicama na ekosistem.

Knjiga "Zatvoreni" Vladimira Petrovića dolazi u pravom trenutku, kada virus parališe ceo svet, u momentima u kojima mnogi pokušavaju da smisle kako da pobede u ovoj bici. Autor pokušava da nam objasni kako je do ovoga došlo, postavljajući pri tom pitanja u vezi sa aktuelnom epidemijom koja se nameću svakom mislećem čoveku. Rešenje koje pisac nudi uvek je dobro, bolje od svake moguće revolucije.

Ljubav za vekove Dragana Dežarova je zbirka ljubavne poezije koja se sastoji od sedamdeset i dve pesme i svaka od njih posvećena je ženi. Pozicije iz kojih peva lirski subjekat su različite, ali najčešće je reč o ljubavnoj patnji, preprekama koje stoje na putu ostvarenja sreće, no tu su i pesme koje govore o ljubavnim zanosima, strasti, trenucima koji se pamte. 

Zbirka Bundolo Milana Bjelice unosi u srpsku književnost dašak svežine, drugačiji pogled na poeziju, obilje interesantnih perspektiva odraženih u intelektualnim i modernim pesmama, napisanim u duhu vremena u kom pokušavamo da živimo. 

U ediciji "Nauka o književnosti" stiže nam knjiga eseja iz pera književne kritike - "Duboko u nama" autora Marije Bjelica. Po rečima recenzenta, "autorka se, u formi svojevrsnog dnevnika čitanja i bez dovoljne vremenske distance, posvetila afirmaciji i vrednovanju nedavno objavljenih izdanja, koja tek čekaju da budu primećena, a potom i tumačena i podvrgnuta sudu književne javnosti".

Nova zanimljiva knjiga poezije u izdanju Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga "Kosmičko tkanje (zaveštanje Iskri neugasloj)" je dostupna za poručivanje!

Knjiga u izdanju Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga "U smiraj buđenja" naše sugrađanke, Ivane Radujkov, ugledala je svetlost dana!