Projekti

Zajedno do boljeg grada

Novosadski kulturno-obrazovni krug realizuje projekte iz oblasti podizanja nivoa svesti pojedinaca u kulturi i obrazovanju. Organizujemo događaje i akcije koji imaju za cilj popularizaciju kulture i obrazovanja, često sa naglaskom na osetljive ciljne grupe. Želimo da radimo zajedno, tako da su sve ideje i predlozi za saradnju dobrodošli!

Naši projekti u 2020.

Jednakost

Festival za decu sa smetnjama u razvoju "Jednakost" organizovan je prvi put u novembru i decembru 2020. godine, sa idejom da prikaže široj publici kreativni potencijal i stvaralački rad ciljne grupe i pošalje poruku jednakosti i ljubavi. U okviru festivala, organizovano je nekoliko kreativnih radionica, na kojima su deca, uz mentorstvo stručnih lica (defektolog, umetnik) kreirala zanimljive radove i rukotvorine.

Najveći doprinos festivala je kreiranje jedinstvenog prodajno-izložbenog portala na kome će 365 dana u godini radovi dece sa smetnjama u razvoju biti izloženi, i dostupni za poručivanje, a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe.

Festival je realizovan uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada, a osim našeg udruženja, aktivno učešće su uzeli Škola za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović iz Novog Sada i prodajno-izložbeni prostor Inkluzivno mesto, takođe iz Novog Sada.

Literarna riznica

Još jedan lep projekat realizovan u novembru i decembru 2020. godine je i Literarna riznica. Projekat je namenjen učenicima osnovnih škola, sa idejom da obezbedi komunikaciju između etabliranih književnika i darovite dece, kako bi se dao podstrek kreativnim mladim piscima da istraju u pisanju. U okviru projekta raspisan je konkurs za literarne radove (poezija ili proza) u dve kategorije: učenici I-IV razreda; učenici V-VIII razreda, na temu Šapat novosadskih ulica. Autorima najboljih radova u obe kategorije, osim vrednih nagrada, obezbeđen je i čas kreativnog pisanja sa poznatim književnikom, a veći broj poslatih dečijih radova po izboru članova žirija štampaju se u posebnom Zborniku Literarna riznica.

Na konkurs je pristiglo preko 50 dečijih radova, iz preko 10 osnovnih škola iz Novog Sada i okoline. Žiri u sastavu Milutin Đuričković (predsednik žirija, književnik za decu), Nataša Bundalo Mikić (pesnikinja) i Marija Bjelica (književnica), odlučivao je o nagradama. U kategoriji I-IV razreda, prva nagrada pripala je Katarini Popović, učenici II razreda OŠ Đura Daničić. Drugu nagradu dobila je Helena Marković, učenica II razreda OŠ Žarko Zrenjanin. U kategoriji V-VIII razreda, I nagradu dobio je Mateja Varenica, učenik VIII razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Sremskoj Kamenici. Druga nagrada otišla je u ruke Vanese Burnać, učenice VII razreda OŠ Ivo Lola Ribar, dok je treća nagrada pripala Mariji Nešković, učenici VII razreda OŠ Duško Radović.

Projekat je realizovan uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.