U smiraj buđenja

Topli tonovi memoarskog štiva

Marija Bjelica

Pred nama je knjiga naše sugrađanke, Ivane Radujkov koja nosi naslov "U smiraj buđenja" i po svom afinitetu podseća na objavljene knjige Ljiljane Habjanović Đurović, prvenstveno po religioznom utemeljenju i emocionalosti, ženskom pismu, dok su osnovne razlike pročišćeniji stil poznate spisateljice i naglašen osećaj za istoriju.

Kompozicijski gledano, sastoji se od dva dela koja su podeljena na nevelika poglavlja, dok se tematski nalazi na međi književno – naučnih vrsta, i najviše podseća na memoare.

Prvi deo knjige sastavljen je od trinaest poglavlja dok drugi, integralni deo, čine kratke ispovedno – esejističke priče koje međusobno korespondiraju i funkcionišu kao celina. Te priče su: Ravnica; Krik sećanja; Poruka starog hrasta; Zov detinjstva; Ponosna tetka; Susret sa Bahom; Lepota umetnosti; Kap kiše; Obećaj mi, sine i Manastirske dveri.

Autorka sa vremenske distance progovara o događajima koji su obeležili njen život, i u osnovi je njena životna nit koju narativno ispreda iz prvog lica i ja pozicije.

Knjiga je nastajala inspirisana majčinim likom i Ivana počinje ovu priču koja seže duboko u njeno detinjstvo, govoreći o svemu što joj se desilo pomirljivo, prihvajući Božiju volju i usud.

Prvi deo predstavlja osvrt na život autorke, govori o bolesti njenog sina. Ova emotivna, dirljiva priča predočena nam je kao crtica, i po mom skromnom mišljenju, trebala je biti razvijenija.

U drugom delu sabrane su različite teme, sećanja, isečci iz školskog života, lepe tvrdnje o umetnosti.

Jedno od najlepših razmišljanja o umetnosti stalo je u sledeće redove: "Svaki umetnik stvara iz duše, bolnog vapaja, dirigovanja svog uma, iz prevelike želje za stvaranjem. Pred umetničkim delom, bila to slika, muzička kompozicija, dirljivi stihovi nekog pesnika, ne možemo ostati ravnodušni. Ritam našeg srca složiće se sa stihom pesme, posmatrati, analizirati sliku, njenu ekspanziju boja, znači odati poštovanje jednom trenutku, poštovanje, veštini izraza. Samo umetnik ima moć da razmišlja okom, uhom, da maksimalno iskoristi svoja čula."

Najjači aduti ovog dela i jesu refleksije o umetnosti i priča o bolesti sina.

Inspirisani životom u prostor knjige naseljeni su stvarni likovi koje srećemo na ulici, a autorka prednost daje porodici, najviše majci i sinu. Sve se prelama u ličnosti naratorke i njen lik je obao, izgrađen, a potom slede sin i majka. Ostali likovi su imenovani ili naznačeni po nekom gestu ili dobroj osobini.

Važna komponenta knjige jeste religioznost, jevanđeljski arhetip koji nalazimo, i ovo delo možemo čitati i kao knjigu o autorkinom duhovnom putovanju na kom se jasno očitava cilj na koji je stigla. Ona zaključuje: "Bog je tako milostiv, svemoguć, opasaće me snagom kao i uvek, neće dozvoliti da posrćem, klonem, biću potpuno spremna i za ovaj boj."

S tim u vezi, drugi deo knjige je prožet brojnim citatima svetih otaca, odlomcima Psaltira, kao što u prvom delu uočavamo segmente iz Dostojevskovih romana, poezije Desanke Maksimović, dela Dušana Radovića, Iva Andrića, Ničea.

Naratorka smisleno veže ove mislioce i smešta ih u svetovni deo knjige, dok religioznim mislima daje mesto u drugom, sakralnijem delu.

U knjizi U smiraj buđenja nalazimo veliki broj toponima koji potiču iz naše neposredne okoline, Novog Sada, pa zaključujemo da ovo delo pored ličnog i memoarskog, ima i lokalni karakter. Pripovedač na više mesta ističe zaslužne pojednice i time sugeriše čitaocu na šta da obrati pažnju, a neki od njih su hirurg koji je operisao njenog sina, profesorka Ida Jovanović i drugi.

Uzimajući u obzir činjenicu da uredništvo potpisuje autorka Ivana Radujkov, ne treba uzimati za ozbiljno manjkavosti knjige kao što je nedovoljna razvijenost pojedinih ključnih segmenata i poglavlja. Ovu knjigu pisala je osoba koja se profesionalno ne bavi pisanjem.

I za kraj, da zaključimo: U smiraj buđenja je delo koje je nastalo iz ličnog emotivnog naboja i potrebe, sa ciljem da ga bližnji pročitaju i steknu uvid u emotivni svet i život junakinje. Priča je topla, krajnje subjektivna, religiozna, ženska i verujem da će oduševiti ljude kojima je namenjena.

Podaci o knjizi

Autor: Ivana Radujkov

Naslov: U smiraj buđenja

Ilustracije: Dušan Dimitrijević, Jelena Kiš

Novi Sad, Novosadski kulturno-obrazovni krug, 2019 (Panonija pres)

87 str. 21 cm, ISBN: 978-86-81706-00-8, COBISS.SR-ID 332209671